Stig Gard Paulsen - NOR Rating Oppdatert 2.10.2024
Resultatet av en regatta, dvs. båtenes plassering på resultatlisten, beregnes tradisjonelt ved hjelp av ratingtall som uttrykker båtenes fartspotensial. Metodene bygger på standardiserte modeller som skal dekke et bredt spekter av regattaer med ulike geometrier og vindforhold. Metodene er beskrevet i artikkelen: «Fra rating til resultat».
Mer avanserte metoder, bedre tilpasset den enkelte seilasen, kan gi nøyaktigere beregning av resultatene. Men de krever mer arbeid og kompetanse av arrangøren.
Jo bedre modellen som ligger til grunn for en resultatberegning passer til den aktuelle seilasen, dess riktigere blir beregningen. ORC-målebrevene viser ferdig beregnede ratingtall for sirkelbane og pølsebane, mot- og medvindbane, sammen med vindstyrkemodellene singeltall (All Purpose) og trippeltall. Men disse standard-modellene passer ikke alltid like godt i det enkelte tilfellet.
Det er ingenting i veien for at arrangøren lager sine egne ratingtall, konstruert for en bestemt regatta. Posisjonene med koordinater for start og rundingsmerker, vil vanligvis være kjent for arrangøren i god tid før regattaen. Vindvinkler og vindstyrker på de enkelte leggene kan baseres på meteorologisk statistikk, alternative vindmodeller, værmelding, arrangørens egne observasjoner, eller rapport fra en tiltrodd deltagerbåt.
Konstruert bane er en beregning der det benyttes spesifikk informasjon for hver legg om lengde, vindvinkel og vindstyrke.
Resultatberegningen kan i prinsippet gjennomføres ved hjelp av regneark og håndregning. Men i praksis er det nødvendig med et dataprogram til dette. Datamengden er stor. Arbeidet kan forberedes ved at alle lengdemål og geografiske vinkler for aktuell bane legges inn i programmet på forhånd. Informasjon om deltakerbåtene lastes ned elektronisk fra en database etter hvert som påmeldingen er klar. Vindvinkler og vindstyrker kan legges inn i programmet når de er fastsatt. De endelige resultatberegningene utføres når båtene går i mål og seilt tid er rapportert.
Ved denne fremgangsmåten bestemmes vindstyrken i en seilas ut fra hvor fort båtene fullfører seilasen, altså uten bruk av noen standardisert vindmodell eller direkte måling eller prediksjon av vindstyrken.
Det tas utgangspunkt i seilt tid for hver enkelte båt. Fra dette beregnes båtens gjennomsnittsfart over løpet. (Løpets lengde må være kjent.) Ved å sammenholde gjennomsnittsfarten for hver enkelt båt med en graf (kurve) som viser hvordan ratingfarten for båten avhenger av vindstyrke, kan det avleses et estimat for hvor sterk vind denne båten har hatt under seilasen. Vindstyrken er teoretisk, fordi vi forutsetter her at båten har seilt helt optimalt, altså «opp til sin rating». Vi kaller dette estimatet beregnet vind (scoring wind) for denne båten. I den grad båten har trimmet seilene rett, utført effektive manøver, valgt beste side av banen osv., vil båten få høy beregnet vind. Båten med sterkest beregnet vind vinner, av alle båtene er det den som har gjort færrest feil og seilt nærmest opp til sin rating.
Metoden forutsetter at det ut fra båtens rating (ratingmatrisen) og informasjon om regattabanens geometri, kan lages en jevn og glatt graf (kurve) som viser sammenhengen mellom vindstyrke og maksimal, gjennomsnittlig båtfart. Vi kan kalle dette båtens ratingkurve eller ytelseskurve for den aktuelle banegeometrien. Med en slik sammenheng vill enhver gjennomsnitts-båtfart svare til en bestemt vindstyrke.
Eksempel til illustrasjon:
I bildet til venstre er vist ratingkurvene for tre ulike båter i samme seilas. Eksemplet antar at den langsomme båten seilte løpet med gjennomsnittshastighet på 3,5 knop, den mellomraske med 5,7 knop og den raske med 6,4 knop. Kurvene viser at dette svarer til beregnet vind på henholdsvis 5,2, 6,8 og 6,1 m/s. Det er den mellomraske båten som har høyest beregnet vind, 6,8 m/s, så denne båten vinner. Den raske båten blir nr. 2 og den langsomme nr. 3.
Det er i prinsippet ikke behov for å regne ut korrigert tid for å finne resultatet av regattaen. Beregnet vind har allerede avgjort rekkefølgen. Likevel beregnes gjerne korrigert tid for å få resultatet i timer, minutter og sekunder, slik vi er vant med. Vinnerbåten gjorde færrest feil i regattaen, så det var denne båten som seilte nærmest opp til sin rating og derfor gir det beste estimatet for vinden. Dermed er 6,8 m/s nærmest den virkelige, gjennomsnittlige vindstyrken i denne seilasen. Med dette utgangspunktet kan vi regne ut hvilken fart vi forventer av de øvrige båtene, om de seiler opp til sin rating. Vi ser av bildet til høgre at den langsomme båten skulle ha seilt med 4,0 knop i gjennomsnitt og den raske med 6,8 knop. Ratingtallet ToT for hver enkelt båt, for den aktuelle banen, og ved vindstyrken 6,8m/s, finner vi så ved å dividere 4,0 5,7 og 6,8 knop med 6 knop. Ratingtallene blir dermed 0,666, 0,950 og 1,133, som vi så benytter som tidskorreksjonsfaktor på vanlig måte.
Ratingkurvene er avhengig av regattabanens geometri. ORC-VPP, (dataprogrammet som beregner båtenes rating) har ført inn i målebrevet ratingkurver for Selected Courses: Pølsebane (Winward/Leeward) og Sirkelbane (All Purpose).
Foruten standard-geometriene, kan Konstruert bane benyttes.
PCS er i prinsippet en «objektiv» metode for å bestemme gjennomsnittlig vindstyrke for en seilas. Metoden unngår et usikkert valg av vindstyrke, samtidig som den normalt gir enda bedre nøyaktighet enn trippeltall så lenge vindstyrken er rimelig stabil. Men metoden er avhengig av riktig valg av banegeometri mål for løpets lengde for å beregne gjennomsnittsfarten nøyaktig for hver båt.
Antakelsen om at vindforholdene på regattabanen kan bestemmes basert på vinnerbåtens gjennomsnittsfart, vil aldri bli helt riktig. Også vinnerbåten gjør feil, så beregnet vind vil ligge i underkant av den virkelige gjennomsnittsvinden. Men i regatta med flinke seilere, vil vanligvis denne unøyaktigheten ikke være stor nok til å ha betydning for resultatberegningen.
PCS ville i praksis være umulig å bruke uten gode data-verktøy. Program som ORC Scorer, M2S og flere andre er forberedt for å utføre PCS-beregninger. De bruker inngangsdata på et forståelig og praktisk format med hensyn til banegeometri og laster ned RMS-filer fra ORC med rating-data for deltagerbåtene.
Gjennomgangen her har forutsatt at ToT benyttes som ratingtall. De fleste fremstillingene av PCS hører hjemme i en «ToD- verden», og blir derfor noe annerledes. Men prinsippene er helt de samme. Nedenfor er gitt en illustrasjon av PCS-metodikk på ToD-format. De to figurene gjelder den samme regattabanen med samme vindvinkler som i foregående eksempel, men ikke den samme seilasen. I seilasen til høgre seiler den lille båten likt som i seilasen til venstre, mens den store båten seiler mye raskere.
Standardmetoden (Venstre). Liten båt har seilt løpet med gjennomsnittsfart på 610 s/nm. Beregnet vind er 5,2 m/s. Stor båt har seilt løpet med gjennomsnittsfart 580 s/nm, som gir beregnet vind 4,8 m/s. Så den lille båten vinner. Den antas å ha seilt med sin ratingfart. Den store båten skulle ved 5,2 m/s vind ha seilt med farten 550 s/nm for å få same korrigerte tid. Den har altså seilt 30 s/nm for langsomt i forhold til sin ratingfart.
Aternativ metode (Høgre.) Liten båt har holdt samme fart som i foregående seilas, men Stor båt har denne gangen seilt mye raskere. Vi har knyttet beregnet vind for hver båt, dvs. liten og stor båt, til en referansebåt. Spørsmålet er her hvor raskt referansebåten ville ha seilt ved beregnet vind for liten og stor båt? Liten båt har seilt med beregnet vind 5,2 m/s som svarer til 570 s/nm for referansebåten. Stor båt har seilt med beregnet vind 6,8 m/s som svarer til 495 s/nm for referansebåten.
Weather Routing Scoring
Ved lengre distanseseilaser vil gjerne vindforholdene ikke være stabile under seilasen, men endre seg i tid og sted. Et godt resultat krever et veivalg som gir best mulig vindforhold til enhver tid, samtidig som den seilte distansen ikke må bli lengre enn nødvendig. Veivalget kan bli forskjellig fra båt til båt, ettersom ulike båter på samme tidspunkt kan nå fram til ulike posisjoner, avhengig av om det er en rask eller langsom båt. Optimal rute vil derfor ikke være den samme fra båt til båt, slik det er illustrert med gul og grønn båt nedenfor.
Kappseilingen vil ha to vesentlige komponenter:
1. Bestemme optimalt løp, eventuelt justere det underveis hvis forutsetningene endrer seg.
2. Seile båten med maksimal fart (VMG) til enhver tid langs det optimale løpet.
Tidligere ble løpet bestemt av skipperens eller navigatørens erfaring og intuisjon, støttet av værmeldinger for området. I dag finnes det avanserte programverktøy som utfører nøyaktige beregninger av optimal rute. Såkalt «weather routing», har i mange år blitt anvendt av handelsfartøy for å finne optimal rute mht. drivstoff-forbruk og transportøkonomi. Weather Routing har også vært bukt ved lange havseilaser på høyt internasjonalt nivå. Det nye er at dette nå anvendes innen seilsport til å ikke bare beregne optimal rute i mer alminnelig sammenheng, men også integrert med metoder for resultatberegning.
Weather Routing for seilbåter kan ta hensyn til flere faktorer:
· Båtenes rating (matrise), dvs. høyeste båtfart under gitt vindvinkel og vindstyrke
· Banegeometri. (dvs. koordinater start, rundingsmerker og mål)
· Værmelding for området. Her benyttes, lokale data med høy oppløsning (GRIB-filer)
· Havstrøm-data
· Informasjon om bølgemønster og bølgehøyder.
ORC har utviklet en programpakke der weather routing brukes i regattasammenheng. Verktøyet er basert på produktet Predict Wind Routing Engine. Utprøving av verktøyet har vært i gang siden 2024. En utviklet versjon er tilgjengelig for regattaarrangører fra og med 2025.
Verktøyet kjennetegnes ved:
1. Ikke én felles vindstyrke for alle båtene, men reell vind for den enkelte båt der den vil befinne seg til enhver tid, om den seiler et optimalt løp.
2. En forventet seilt tid (Predicted Elapsed Time) beregnes kort tid før seilasen tar til. Dermed kan ratingtall (tidskorreksjonsfaktorer) beregnes for hver båt før start.
Metoden vil være:
· Langt riktigere og sikrere enn standardmodell, slik som APH
· Bedre enn PCS, (som forutsetter samme bane og vindforhold for alle båtene)
· Utviklet til en automatisk programpakke, effektiv og lett i bruk
· Hurtig - det er nødvendig med bare noen få minutter beregningstid
WRS blir i 2025 tatt i buk ved Skagen Race, Færderseilasen og Shetland Race.
Ytterligere informasjon kan finnes her: https://orc.org/race-managment/qa-wrs