Stig Gard Paulsen Versjon justert 26.2.2024
Norges Seilforbund utsteder ORC Club målebrev i samarbeid med NOR Rating. NSF utsteder også ORC International målebrev. Artikkelen belyser hvordan disse henger sammen.
Regelsettet som eies og administreres av Offshore Racing Congress (ORC), er primært gitt gjennom dokumentene «ORC Rating systems» (RS) og «International Measurement System» (IMS). Disse binder sammen ORC’s øvrige dokumenter, slik som «ORC Velocity Prediction Programme Documentation» (VPP) og «Race Management Guide».
To typer målebrev utstedes:
ORC International - som følger de strengeste prinsippene i IMS for båtmålingen.
“ORC International certificates may be issued for boats which are completely measured in accordance with the IMS and complying with the requirements of the IMS Rules and Regulations, as well as those expressed in this document.”
ORC Club - som har en åpnere tilnærming til båtmålingen.
“In contrast, ORC Club certificates may be issued with less than complete IMS measurement where measurement data may be declared and/or obtained from other sources.”
Den vesentlige forskjellen ligger i om full IMS måling på den enkelte båt kreves, eller om andre slags målinger og forenklinger er tillatt. Bortsett fra dette er det meste likt. ORC International og ORC Club målebrev utstedes med bruk av det samme regneprogrammet ORC VPP. De samme reglene gjelder for hvordan en båt kan føres under kappseiling. Og samme prinsipper for tidskorrigering og resultatberegning anvendes i ORC International som i ORC Club.
All måling medfører usikkerhet. De alternative målemetodene og forenklingene som det åpnes for i ORC Club, kan øke usikkerheten i båtmålene på tre ulike måter:
1. Usikkerhet i måleprosessen. I ORC International skal alle mål i utgangspunktet måles fysisk, direkte på den aktuelle båten. ORC Club derimot, tillater at mål kan tas fra konstruksjonstegninger, fotografi, estimat mm. Dette kan bli mindre nøyaktig.
2. Ikke verifiserte datakilder. ORC International har strenge prinsipper for hva som skal til for at båtmål skal kunne hentes fra en søsterbåt. Det må grundig verifiseres at søsterbåten er lik og har identiske mål. For ORC Club derimot, er det ikke gitt noen generelle krav som skal sikre at datakilden gir riktige mål. Det er til og med åpnet for at båteieren selv kan måle sin egen båt og rapportere inn målene.
3. Bruk av default beregninger. I motsetning til ORC International, aksepterer ORC Club at et ufullstendig datasett legges til grunn for målebrevene. VPP har flere innebygde algoritmer som setter inn rimelige default-verdier der inngangsdata mangler, og rutiner som på andre måter forenkler målingene.
Usikkerhet i båtmålingen, vil påvirke ratingen slik at også denne blir tilsvarende usikker. Hvordan skal slik usikkerhet håndteres?
IMS sier: En båt er i overensstemmelse med sitt ORC-målebrev når:
“All measured, declared or recorded values shall be as close as possible to those on the certificate. Differences are allowed only if the values on the certificate give a faster rating.”
En forskjell mellom båtens virkelige mål og målebrevet tillates altså bare dersom verdiene i målebrevet gir en raskere rating. Hvis ikke, risikerer vi at noen båter får en urettferdig langsom rating, i strid med prinsippet. Sagt på en annen måte: Mangelfull eller unøyaktig måling skal aldri lønne seg. En nøyaktig og sikker måling skal alltid gi den gunstigste (langsomste) ratingen. I praksis blir det spørsmål om å finne en riktig balanse mellom innsatsen og ressursene som legges i båtmålingen og behovet for nøyaktighet i resultatet.
For utsteding av målebrev gjelder ifølge ORC RS:
“National Authorities may by their national prescriptions change rules of Part 3 for national events under their jurisdiction. National events shall be considered those where entries are only from the host country.”
Så lenge målebrevene brukes nasjonalt og ikke i åpne stevner med internasjonal deltakelse, så har den nasjonale myndigheten mulighet for tilpassinger til nasjonale forhold. Det gjelder både ORC International og ORC Club målebrev. Nasjonale forskrifter kan omfatte slikt som prosedyren for utsteding av målebrevene, hvem som har utsteder-autoritet, ordningen for målebrev basert på klassebevis, båteiers ansvar ved måling og regler for protest mot ratingen.
Når det gjelder ORC International målebrev, så er der grenser for hvilke avvik fra RS som er tillatt. Det er ikke nevnt noen mulighet for nasjonal forskrift som kan endre RS Part 1, 2 eller 4, bare RS Part 3. Hvordan IMS målene skal anvendes i VPP for å beregne rating, hvilke regler som gjelder for båtene under kappseilingen og hvordan resultatberegning for en seilas skal utføres med korrigert tid; ikke noe av dette kan endres lokalt, det reguleres av ORC.
Det er ikke like klart hvilke rammer som gjelder for ORC Club. For ORC Club-målebrev er det for eksempel ingenting i veien for at disse kan utformes på nasjonalspråk og at nasjonale seilmyndigheter bestemmer hvilke krav som skal stilles til båtmålingen. Dette er uttrykt eksplisitt:
”ORC Club is administered locally where each country may decide the level of measurement needed and even translate the complete certificate into the local language.”
At det overlates til lokale myndigheter å bestemme hvor omfattende og nøyaktig målingen skal være, gir stor frihet og fører til at ORC Club-reglene kan formuleres og brukes ganske forskjellig fra land til land. Men det er også rimelig klart at en lokal ORC Club-variant ikke kan tillate at båtene, mens de kappseiler, er utrustet og føres på måter som bryter med forutsetningene for rating-beregningene. Og selve båtmålingen må heller ikke komme på tvers av disse forutsetningene.
I 2012 lette klasseklubben etter en ny måleregel, til erstatning for LYS-regelen. Valget falt på ORC, som tilbød at rating kunne beregnes med ORC’s regneprogram Velocity Prediction Program (ORC VPP). De nye NOR Rating-målebrevene skulle være ORC Club målebrev.
De nye målebrvene ble utviklet langs disse linjene: Mål kan tas fra en lik søsterbåt, eller de kan måles fysisk, eller de kan estimeres. Men:
1) Kritiske mål, slik som seil og viktige riggmål, skal alltid måles av autorisert måler.
2) Noen mål kan bestemmes med default-regler.
3) Stabilitet og deplasement bestemmes alltid uten fysisk måling.
4) Det må foreligge rimelig sikkerhet for at søsterbåter er like.
5) Forutsetninger for rating-beregningen, skal være i samsvar med RS.
Punktene representerer en innsnevring av det vide spennet i måleusikkerhet som ORC Club åpner for. Kravene skal sikre at målebrevene får tilfredsstillende og jevn kvalitet, godt tilpasset de norske seilernes ønsker og behov. Kvalitetsnivået i de norske Club-målebrevene skal være tilstrekkelig for all nasjonal kappseiling.
Kvaliteten i båt-målingen sikres med krav om autorisert måler. Kvaliteten er videre styrket gjennom opplæring og autorisering av målere. Bruk av default er tatt inn der det kan forenkle målingen uten at kvaliteten forringes. Begrunnelsen for å ikke utføre hydrostatiske målinger, er å unngå omkostninger og praktiske vansker. Reglene, spesielt for registrering og bruk av seil, må være slik at det svarer til de forutsetningene som gjelder for rating-beregningene.
Dette har ført til en god videreføring av LYS-reglene. Tilpassingen av NOR Ratings praksis til ORC har skjedd over flere år.
IMS-prinsippet som skal sikre at ingen båter får en urettferdig gunstig rating på grunn av måleusikkerhet, er slått fast i «Usikkerhetsregelen». Ved måling/estimering, skal usikkerheten i målet legges til, slik at det er rimelig sikkert at båten ikke får for gunstig rating.
Ambisjonen for NOR Rating er at ikke noe mål skal ha en usikkerhet som gir større utslag på ratingen enn 0,1 %.
NOR Rating har foretatt en gjennomgang av samtlige inngangsparametre til VPP for å kartlegge hvor store utslag typiske målefeil gir i ratingen. (Artikkel: «Sensitivitet i VPP-beregningene».) Med den praksisen som følges nå, vil ratingen generelt ikke få større «feil» enn 0,1%. Vanligvis langt lavere.
Det er ikke fullt ut kjent hvilke utslag det gir på ratingen at hydrostatiske målinger ikke utføres direkte på den enkelte båt. Praksis i NOR Rating har vært å basere stabilitet og deplasement på tilsvarende data fra IMS-målte søsterbåter. En antar at usikkerheten blir svært liten, med utslag godt under 0,1% i ratingen. For en liten andel (rundt 3%) av NOR Rating-flåten, finnes ikke tilfredsstillende søsterbåter for hydrostatiske mål. Disse tilfellene blir håndtert spesielt.
Målene for skrog, rigg og seil som i 2013 allerede lå i NOR LYS–databasen, ble regnet som «gode mål» og ble benyttet videre ved overgangen til ny måleregel. En ny-måling av alle norske båter ville bli unødvendig resurskrevende. I de etterfølgende årene har dataene blitt gjennomgått og kvalitetssikret. Etter hvert som NOR Rating-flåten fornyes, vil gamle og eventuelt uriktige mål falle bort.
En «NOR Rating-regatta» vil vanligvis forstås som en regatta der ORC Club målebrev utstedt av NSF benyttes, der målebrev og ordningene for disse er i samsvar med de prinsippene NOR Rating og NSF har blitt enig om, slik det er nedfelt i NOR Rating Regler.
Det arrangeres også regattaer i Norge, der utenlandske båter kan delta og ORC International målebrev anvendes. Her må «ORC Rules and Regulations» følges. For måling innebærer det at IMS gjelder fullt ut. For EM og VM innebærer det at RS og ORC Championship Rules gjelder. For øvrig heter det i «Green Book»:
“The use of these Championship Rules is strongly recommended for regional and national championships.”
Om dette sier ORC:
“ORCi (ORC International) is intended for use on World, Continental, Regional and National level as well as major international offshore races, while ORC Club is as its name implies designed for Club-level racing that can go up to national championship level.»
For lokale regattaer opp til og med nasjonalt nivå, skal altså både ORCi og ORC Club kunne benyttes. Det ligger I navnet at ORC Club er rettet mot lokal bruk, mens ORC-International er tiltenkt internasjonale regattaer. For oss I Norge betyr dette at i stevner på nasjonalt nivå, slik som NM, kan i utgangspunktet både ORCi og ORC Club målebrev legges til grunn.
ORC har ikke noen bestemmelse som forhindrer at ORCi og ORC Club målebrev kan brukes om hverandre i samme regatta. Tvert imot:
“… both certificate types can be mixed in any race, being fully compatible.”
Og:
“Both systems having the same rating and scoring options and can be scored together in any races.”
ORC’s intensjon er at i en regatta skal begge typer målebrev kunne brukes om hverandre, så lenge det ikke er et internasjonalt arrangement, dvs. at utenlandske båter kan delta.
Hvilken type målebrev som skal gi rett til deltakelse i en regatta er opp til arrangøren:
“The Organizing Authority of any race or regatta will specify whether ORC International or ORC Club certificates are required for entry.”
At ORC International målebrev vanligvis gir en gunstigere rating enn målebrev basert på NOR Ratings prinsipper for Club-målebrevene, gjør at det teoretisk ikke er attraktivt å tillate at begge typer målebrev benyttes om hverandre i samme regatta. Men det viser seg at Club målebrevene ligger så nær opp til de Internasjonale målebrevene, at forskjellen ikke får betydning.